The wonderful-ness of "Tyres"!!! Hurmmm...

And so we've heard, we've come to realize that, tayar ataupun in American English dipanngel Tire while the Brits calls it Tyre, kan... (Joe or Joey McIntyre @ Makantayar from the boy band NKOTB dulu tu pulak, bahasa sapa? Ireland? Iceland? ZULU? OPS!) Anyways, ha...berbalik to the topic- tyres, having said mempunyai pelbagai macam 1001 faedahs and kegunaans and known to be very useful to human being, yes? And all these while you thought tyres are created only to be lenyek2kan, genyeh2kan, berpusing2 bagai atas jalan tar every now and then, and later jadikkan tayar2 itiew haus and then, dilonggok-biarkan begitiew sajork buat lelalats pun tak laluhhh nak hinggap - ops! Isk isk isk, marilah semua - kite SADARKAN diriew, yang there's more to it dari digunakan sebagai fungsi normal al biasa yakni menjalan-gerakkan keter dari point A ke point B... But most of the time, memang gitu jer tanggapan umum about tyres - kesian, kesian, kesian tayar2 itiew; poor unfortunate tyres dalam Tokyo Drift, and now in KL Drift piuler, kan? Sunggoh lah tyres dianiayai - Hiks!

Eh wait - motif Akak melalut and MEMBELA NASIB KAUM2 TAYARS? Dinch! Am not attached to any tyre factory CEO ke manager ke ape yer; but mind you, not YET yer, ops! Mati la ade hati! hahahah... Sebenarnye, Akak just nak sama2 kita semua lihat, as Akak said earlier, tayar a.k.a. tires, also as the Brits would call it tyres (in Japanese, or in the Mabuhay Filipino lingo, what you guys call 'em ek? Naokidokido, mind to enlighten us all? Hiks!) have done many wonders to the human being, and,... diantaranye, adalah... sepertiew berikiuts!

Tyres also mula dilucahkan kini? Isk isk isk... Hurmmm...

Ok so this one is the norms I guess; tyres are fitted to race cars; race cars dipandu pecut oleh driver2 handalan yang mostly cute, yang would either make them rich by the end of the race, or, prolly would just kill 'em - crash, kan? Hiks!

The usage of tyres sebagai buaian/ swing - kat States banyak la boleh didapatiew, kans? Hummm... Malaysia? Jarang kan?

Ahhh... so it is now keychains, yes? Mrasa - tayar dibuatkan sebagai keychain. Hebatskan pembangunan Ummah betul tau! :)

Ok ok we get the picture; tyres yang dah busuk banyak direcyclekan menjadi bahan mainan kanak2/ swing buaian bagai... Kesian budak2 nih, mainan pun kena guna hat recycle noh? LOL!

Ha, this one, in Malaysia, especially nuh, kat Batu Feringghi in Penang and what not, ha, banyak la - ramei la can see all these beautifully designed recycled tyres yang dijadikkan pelampong; like for instance in this picture... Hehehe although, memang ler pic nih wasn't actually taken in Penang - Ish!

What faedah, what good, apakah gunanya a bunch of ol'- retarded- looking used and haus tyres you might ask? Haiyoh! Banyak u ols! Banyak kegunaannye... Erm, like,... hmmm... banyak lah! (mati la can't think of any! LOL!)

Akan tetapiew, kegunaan tyres dikalangan masyarakat setempat sekarang iniew, telah berkembang pesat yer... seperti dalam gambar2 dibawah iniew...

Tayar sebagai peneman diri penawar hati duka luka gundah gelana tatkala berada on a motorcycle? Hurmmm....

Rilekkk jer brader nih; from far I tot he was actually wearing one hell of a grandits punye BELT! OPS!

Kalau ditakdirkan tetiber motorsikalnye masiuks swimming piuls, bet he'll survive, kan? Hiks! Don't think the motor would... Which brings us to a new penemuan - tayar buruk usang kering haus bagai, mampu menyelamatkan manusia - kan??? Hiks!

Dan, apakah sebenarnye tujuan yer I actually make this new chapter and its all about tires, tayar2 and tyres? Well, mrasalah - entry ini diharap mampu meningkatkan kesedaran siviuks kepada semua masyarakat tempatan, setempat dan setinggan pinggan bagai - about kegunaan tyres, baik tayar baru, tayar yang lite2 baru but dinch lah lama sangat, as well as tyres yang dah 'seasoning coming to the end' dosi itiew.... hiks!!! MEMANG AKAK got nothing better to do, kan!? LOL!


Print option:




CapTaiN HooKeD said...  
ahahahahahahahaa PANTATS sangat tau... motif tayar dibuat tali pinggang... ahahahhaa... I got his idea, nowadays kan especially during raining season jeraya (jalan raya) kan slalu licin, so byk kes accident whereby motorbikes got skidded and ended up in monsoon drain and the rider slalu ditemui mati lemas, bukan mati eksiden!!! So inniew alala pelampungla kan ahahahah.... BABIKS sgt!!
Fish of Pisces @ 5th_E said...  
tukun tiruan nan adokah?
abah said...  
Hahahaha feeling² eksesori musim spring ka?????? LOL

Ko carutans kat sini matilar..ko hengat pakcik tu tak baca blog???? ko kenapa???! *tetibee :p
Lee Novotny said...  
ha ah...ala ala terumbu karang kot..soh ikan membiak...tukun kah ittew wahai 5thE?? Lupalah pulak dalam bahasa melayu! Ops!

Joe makantayar katanya muahahhaha....
Nurlea Laurielle said...  
Lee: Wah wah wah!!! Kekwats la kau kan bahasa nya ibiewnda dosi kelupaan ley? Muahahaha!!!

Abah: Kau kenapa!? Abang itiew dinch IT literates lah u ols. Dia hanya lah fashion or TAYAR literate sajork!!! LOL!!!

5thE: Tukun = Bomoh, kan? LOL!!!

HookSie: Yes u ols! Binatangs sangats! LOL!!!!

The Table Of Content

To show and hide the table of contents, please click on the following URL:

The Blog Posts

Displaying 2 postings per page; latest post on top