A place on my own; finally, 80% completed...


The castle of Vianden
Originally uploaded by Bēn
Alhamdulillah... It's there - up... and almost done. With its due-date to 100% completion drawing near, I must say, the stunning 2 1/2 storey corner lot villa (which I'd prefer to describe it as 3-storey la kan, easier lah... ) will be the ultimate gift for myself for the year 2008!!!

Again, I would feel the freedom and comfort of having my own place; but this time around, Akak dinch la duduk kat apartment condo bagai; for this time around, investmentnye kuhumbankan sepenuhnya for this corner lot heaven, at Taman Seri Tunku... Alor Star. Best dan untungnye Akak sebab got corner lot, sebab corner lot jer yang ade 2 1/2 feeling2 3 storey - kalau middle lot, mrasalah confirm 2 storey ONLY. Jadi syukur Alhamdulillah Akak managed NOT to get the middle lot. Mrasalah $$$ pung UP la siket kan for corner lot. But believe me u ols,... it is worth every penny and dime for the bloody corner lot! PUAS HATI ok! Puas sangats! Like, haiii - I get to smile tgk my corner lot. Owh, and most of all, corner lot paling depan yang hampir dengan entrance/ pondok pengawal. Idok la orang poning2 nak carik umah kiew nantiew, kan? Hiks!

Overall exterior look of the 2 1/2 storey villa corner lot at Taman Seri Tunku

Another advantage of having the corner lot - the garden. Notice tak ala ala longkangan perparitan kolamans biriew itiew? It's surrounding the whole house ok! :)

So with what Akak humbankan (duit ler! Segala duit duit kekumpulans menang Ratu Ratuans. OPS!), mrasalah I get 1st floor living room, kalau turun ke bawah sikit, kire underground floor ler, basement - ado guestroom, ado study room and bathroom/ toilet one attached to the guestroom, and the other one just outside from the study room. Then Akak get 2nd floor ala ala main bedroom, the masterbedroom with walk-in closet bagai sampai ke bathroom yang sangatlah malatop! Owh but in between main floor and 2nd floor - mrasalah ado floor tgh2 tu for dining hall and wet and dry kitchen, as well as a bedroom for the maids (masalahnye, ADO ke maids!? Hurmmm)... And then naik lagi dari the 2nd floor dari my masterbedroom itiew, mrasalah ado lagi 2 bedrooms which I think I'll only be needing one bedroom sajork. Coz the other bedroom tu, I'll turn it into something useful katanya... like, I don't know, prolly, playroom? Hiks! PLAY WHAT!? Die la rumah tompangan! Hiks!

The living room

With a total of 5 bedrooms (inclusive 1 bedroom for maids I guess kat luar wet-kitchen area itiew), 6 bathrooms/ toilets, a study-room, 2 spacious halls for living and dining, a corner lot garden (which Akak rase ini lah advantagenye beli corner lot - ado garden. Tapi, macam la Akak nak berkebun garden bagai pun, kan? Maybe I'll grab some orchids from BBD and BBM's collection - mati la aku kena tempeleng! Hahahaha...!) and above all, the house is bagaikan floating sebab dikelilingi kolam lite2 dalamnye and infact, bols letak ikan ikan emas ke ape ke, kan? - Ha, all these, plus the perfectly designed windows yang agak2 bagaikan bay-windows itiew, yang merupakan faktor utama membuatkan Akak tertarik hatiew dengan rumah "Modern 'Kampong' Living" iniew... haaa, semuanya, for a price yang susah nak ditandingi... Like, the location is sangatlah stratigik yer, tak terlalu jauh from Bandaraya A/S, and tidaklah terlalu dekat dek bagaikan dalam Bandaraya itiew itself, nearby to the new airport bagai, and tidak jauh juger kukatakan dari rumah BBD and BBM where am currently residing iniew... plus, yer, PLUS... NO NO bukan dekat dengan PLUS highway lah! Hish! Yang Akak cuba sampaikan ialah,... ha... Villa Akak di Taman Seri Tunku iniew, berlokasinya di kawasan beralamat sangat berprestij yer, di Bandaraya Di-Raja Alor Star; why? Because it's near like less then 5 minutes walk from Istana Anak Bukit... Haaa... korang tak nangis? Ala ala berneighborans dengan HRH The Sultan of Kedah! Tak nangis lagi!? Ha, nangis lah kepada iniew - Istana itiew ado new gate MYR40,000.00 yer!!! Maka, geranddd sangats yaamats la alamats rumah kiew nantiews...

Spacious gilos dining hallnye. View pun menariks! Untung nye ini laaa kalau amek corner lot, like disarankan BBD... :)

Still nak tahu harganye? Dinch lah Akak citer. Kang kater Akak riak takbur taksub bagai nak menunjuk2. Cukup2 lah Akak kompangkan pasal my new place nih besertakan pics2 yang disediakan. Kalau nak know more, mrasalah call developer, yer? :) But it was worth paying for, perahan peluh Akak bekerja bagai, with BBD supporting this investment bagai... Akak girangs lah! And that's why Akak sharing2 ngan u ols semua iniew...

Oklah - kalau nak diketahui juger, Akak quote dari developer's pamphlet duliew itiew...
Harga villa dari MYR380,000.00*

*Wang pertaruhan MYR10,000.00

Villa berangkai 2 tingkat (lot tengah) dengan size bangungan 25 kaki X 55 kaki (minimum) - komuniti berpagar dan kawalan untuk privasi dan ketenangan; rekabentuk kontemporari dengan citarasa kediaman kampong moden...
... Katanye la kan. Hiks! Tapi bab corner lot 2 1/2 storey, tak perlu la dikompang kamping kempongkan lagik. Tak cukup2 ke Akak kompangankans? Kalau tak cukup, nah, nengok gegambarans iniew!!! :)

And behold, the masterbedroom; once siap, once dah didekorasikan mengikiuts citarasa Akak, confirm, lebih geranddds!!!

The masterbedroom, from another angle; mrasalah masterbedroom nih on its own floor. Like, the floor is meant for the masterbedroom ONLY! :) Gerand lahs!

Kalau dalam bathroom cam ginik korang tak spend like 2 3 hours daily dan menangis, Akak tatau la nak cakap ape!

More pixies? Mrasa...

Fifi kalau datang AOR lagi, dinch perlu la menginaps di hotelans2 bagai, yer? :) This guestroom comes with attached bathroom...

The study room, with a cute window overlooking the pond bagai and facing the living room...

Nak lagi gegambarans? Sure... mrasa ke Flickr Akak... Akak dah uploaded all the pics from my visit just now, dalam one set. Click HERE to view the set yah? :)

Dan tiba2 Akak feeling2 wanna sing this song... (Tetiber jer... ade kaitan kah???)... Lalalala...
Sommmmmmmeeeeeedayyy my dreammmsss willlll comeee true......

I'm wishing on a starrrrrrrrrrrrrr... lalalala... to get me this corner lot villa...... lalala...
Yer adik2 sekalian...

Each dream pasti got penghujungnya...

Hangan2 also pasti ade the end...


Katanye, kan? LOL! Yes u ols. Dapatkah maksud Akak? Boleh Akak LARI dulu now? Okies... adios - RUNNN!!!


Print option:




Fish of Pisces @ 5th_E said...  
ZUMMM DEIIIIIIII THEEE DRIMMMM WUDD CUMMMMMMMMM

DEIIII

u got my daw jropped ok! mak dosi brangansszzzzzzz duduk tido dine n wine bagai... tapi tu le... kata baru beli.. TAPI DOSI BERHIAS... tapi very taste u ols lak tuhhh... HAIHHH

bilivabel sunggul

haihh haihhh baru plan nak verchjotti dgn kawan i ke loq setaqqq tawwwwww
Nurlea Laurielle said...  
Hahahahahahahah kan? But then again Fi, YOU MAY NEVER THE EVER EVER EVER EVER KNOW, kan? Who knows? Lalalala - mati la berangan tak sudah sudah takmo mengalah! Hehehe

Tapi tadi petang when I went there with C.A. saje getek2 nak view miew bagai, memang gal, SANGAT taste Akak ok! Akak rase cam nak balik umah bagi tau BBD... "I WANT ONE!!! I WANT ONE" sambil hentak2 kaki gitiew. Mau aku kena TEMPELENG dengan BBD... "PI BELI SENDIRI!" hahahahaha
Jati said...  
laaa baru nak offer diri jadi anak ikan. boleh berenang kat tali ayeq tuh...
Nurlea Laurielle said...  
harkharkhark!!! Kan? Mngofferanskans diriews jadiew anak ikauns katanya... So now, takmo offer jadiew anak ikauns I lah since I tak belik pong ghumah itiew?
Jati said...  
abis bila i kering dan haus nak berenang tang mana? takkan lah kat dlm pot2 bunga orkid yang berlobang itiew. hmmm cekelat dapat dak?
Min said...  
oh cantik nye rumah nie!! n so cheap!!! istana anak bukit tu ade teruna hensem tak? tolong teropong utk wa satu. hiks!

-Min yg comel
Nurlea Laurielle said...  
jati - cekelat hanggiuks, nak? HEHEHEHEHE
Nurlea Laurielle said...  
Min: Ya lor - if in KL or Subang, houses like this, mrasalah sejuta lebiuhs, kan? Hiks!
Min said...  
sejuta lebeh tu pon x dpt yg as spacious as ur house! jeles ai! bile mau bergelak sakan lagi neh? coming down anytime soon?
admirer said...  
Hok loh gua pikirpikir ingat betol arrr minah ni ruparupa anganangan je eh? Hahaha good one untuk morning laugh gua! two-thumbs up plus ibu jari kaki aswell!!!
Nurlea Laurielle said...  
Min: MY HOUSE? U mean, MY DREAM house? Nih sure kes tak baca entry bagi peghabeh nih! Sentip arrr... hehehe

Coming back to KL? Erm... ade perancangan... mid or end of this month. Mrasalah akak calling2. Mati la pic belom send!
Nurlea Laurielle said...  
Admirer: U ols admire sapa? U ols admire Akak ke, umah idaman dalam mimpian Akak itiew? Hahahahaha
haz said...  
wahhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!
cantekkkk nyer umah itew!!!
bley tumpang kahhh..?? :P
eh akak, i'm going to sg petani lor next week....u around..?

and pls make sure turun kl nanti bgtau awal2 hokeh...sayyyy, 2 days b4 ker at least? voleyy..??
so dat i can arrange gath senonoh sket...

*pic mana daaaaaa..?????*
cdr said...  
congrats, dah ada umah sendiri. kalau i gi alor setar leh la ye tumpangsss kat guest roomm. ahakssss.
Nurlea Laurielle said...  
haz: Errrr gambar? Lalalalala bak email! Lalalalala...
Nurlea Laurielle said...  
cdr: Kan... mrasa u ols. Tumpangan sajork. Akak tak kisah. Tapi kita kena mintak kunci showroom itiew kat management taman itiew la yer? OPS! Lalalalala
sis yan said...  
vavavooommm...kaboommm.....wowww...likeee....woowww....memang cantiks...menariks dan congratulations la lea...u deserve it ler...dah penat keje kannn...buat apa lagi...beli wig dan rumah....bulehhh???lol...so...my next visit to AS, di situlah saya menumpang????not at the playroom please....unless ada jejans yg hensem....ekekke
Nurlea Laurielle said...  
Is it just me noticing this or memang RAMAI yang tak baca entry nih bebetiuls? Hurmmmmm.... concerned juger nih, penipuan yang tak menjadi nih. Hurmmmmm
sis yan said...  
chaitttt....nan adoooooo la tuhhhh......tipah tertipuuuuuuuuuuu
Nurlea Laurielle said...  
Alah Sis Yan... anggap sajalah tertipu sunat jer u ols. Ops! Lalalalalarrrrikkk!!!!!!
Arwennie said...  
I Lurve your toilet!!!
Nurlea Laurielle said...  
Arwennie dahling - not u too?!?!?! Hahahahahaha!

The Table Of Content

To show and hide the table of contents, please click on the following URL:

The Blog Posts

Displaying 2 postings per page; latest post on top