BACKDATED ENTRY: Starbucks - important notice!

REMARKS: Entry created on March 28th 2008 for entry post on March 24th 2008


Recently Akak got this forwarded e-mail/ message kat Akak punye Friendster (INI lah die, yang merupekan antara salah satu faktor mengaper Akak tersangatslah nyampah siket with Friendster - terlalu banyak forwarded e-mails, chain-mails bagai yang masuk ke Inbox Akak! Meluat tau! Bukan sikit2 tau! Yahoo! mail pon, boleh tahan juger kan forwarded2 e-mails bagai nih; kalau hat interesting, bawak info yang berfaedah bagai, bagus la juger - kire like, excusable la kan. Ini kadang2, tah pa per merepek merapu kedana bagai alam! Naik rimas, ghengse tau dak, ghense!!! Ops, sorry, makin menyimpang - ok, back to posting's issue!).

Dalam banyak2 forwarded messages/ e-mails/ chain-letters bagai and what not, THIS one apparently caught Akak punye attention; like, terbeliak la juger bijik mata Akak iniew biler membaca message yang telah diforward bagaikan ke Inbox Akak. I was like... "Fuuudddgeee!!! Serious sh*t no joke ah!?!?!?", ha, something like that lah! Dan ha, mula la Akak sebok calling2 kengkawans bagai, tapi, nan ado yang tahu menahu pong - MOTIFFF!?!?!


What was the message? Well, actually it was sort of, somewhat like a forwarded 'Notice' sort of thingy, which reads as follows (Akak main copy paste jer tau!)
Subject: Starbucks - important notice
Message: FW: STARBUCK!!!
----------------------------------
Original message from sha:
----------------------------------
Original message from syahz:
----------------------------------
Original message from e P i:
----------------------------------
Original message from ashima:
----------------------------------
Original message from REMY:

JAKIM Announcement - Starbucks HARAM, ISO 9002
JABATAN IMEGRESAN - HALIMAH BINTI HAMZAH
PASUKAN PETUGAS PROGRAM MS ISO 9002 - JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA

Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Beans and Starbucks Coffee contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich is from animal origin (pork)...


Continuing from the above "Blockquote":
Subject: Starbucks - important notice
Message: FW: STARBUCK!!!
----------------------------------

JAKIM Announcement - Starbucks HARAM, ISO 9002

Raspberry Frap uses cherries that has been dip in alcohol & the Tiramisu contains RUM.

Please pass this message to our Muslim friends. Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information. Thank you
Seriously, betul ke? I mean, sh*tf*ck-sh*tf*ck-sh*tf*ck-lah! Akak baru jer berjinak2 dengan coffee, namely from both Starbucks and Coffee Bean, alih2, ginik piuler jadiknye yer?

Tapi yang mencurigakan Akak ler, motif, JAKIM ado kaitan dengan JABATAN IMMIGRATION!?!?!? Bab Pasukan Petugas Program MS ISO 9002 itiew, tak per la, macam, relevant la juger fungsinye dalam hal-ehwal bab bab pemakanan bagai iniew, but, IMMIGRATION!? Hurmmm...


Ade sesiape yang boleh mengsahihkan announcement iniew??? Mrasa komen sat!!!

LKY: Teringat puler Akak kat Alor Star di zaman dahuliew kale - heboh kecoh sure-kepoh seketiker yer dengan kemunculannnya satu cafe baru, yang diakatakan bakal mem-bankrup-kan both Coffee Beans and Starbucks Coffee yer - confidensi tahap gabans nih! Akak sendiri terkezuts time itiew; ingat lagi waktu tu, buat flight night-stop in AOR, heboh kengkawan mai habaq kat Akak dalam bilik hotel. Ha, sape tahu, sape ingat!?! Common'...??? Anyone? Hehehehe... Yes u ols! Tak lain, dan tak bukan, Akak sedang cakap pasal cafe STAR BEANS yang diberoperasi selama tak sampai 6 bulan yer, alih2, terus kaya ya-amats dan terus tutup business dan melupakan plan dan rancangan nak bankruptkan CB dan SB! Hahahah! Ko tak nangiust!?!?!? Hahahaha!


Print option:




CapTaiN HooKeD said...  
Gal, I got this forwarded message 4 years ago. FYI, I worked in starbucks here and in Singapore as well, and FYI, the ingredinets and chemical that STARBUCKS used especially in Malaysia and Singapore and Indonesia is certified as "HALAL" by Jabatan Agama Di Thailand dan jugak di UK...it is confirmed by my friend yg keje di food technology dept at Nestle, when he got the email, he tested the ingredients straight away and those available in those said countries are of plant origin. So dont worry, you can enjoy your latte without having to think that is is HARAM!!!
Nurlea Laurielle said...  
Kannn! Bila Capt.HooKsie bersuara memberikan justifikasi yang padat dan lengkap yer beserta dengan referrals katanya - AKAK GUMBIRAS! Mocha Latte satiew pleasssseee! Hiks!

Thanks HooKsie!
Anonymous said...  
http://www.halaljakim.gov.my/aduan_siar_c.php?id=5983&a=U&PHPSESSID=604ba49665da7f4409cafa463a802ea9

hehe :)

hidup coffee bean!!
AliFf SiNi said...  
http://www.jurnalhalal.com/2010/03/adakah-starbucks-dan-coffee-bean-halal.html pon cakap starbucks and coffee bean halal. Thx for the info.

Im addicted to starbucks :P

The Table Of Content

To show and hide the table of contents, please click on the following URL:

The Blog Posts

Displaying 2 postings per page; latest post on top