The old and the new...


Old & New
Originally uploaded by Al Fed
Eversince I moved from my previous blog which has been turned into an archive blog to this new blog here at Blogger/ Blogspot, I've been getting quite number of remarks/ notes saying that I've lost 'the touch'; it seems that this new blog is no longer 'coming from my heart'; the new blog doesn't have my readers 'connect' to it. Well, lets be all out and honest here; I myself have been feeling the same I guess. This issue about my latest writing style here in my own blog, in my own new blog - tunggu time jer nak dibawa ke muka pengadilan whereby my readers ler yang akan mengadilinye I suppose. The truth is, even if my readers haven't brought up this issue pun, memang akak dah terasa perbezaannye dah pun. I am more careful with the choice of words I use, unlike previously, akak main hentammm jer cakap, kan? Unlike before, I was more 'connected' to my readers dari apa yang akak tulis...

Question yang probably ramai akan tanya would be, why the change of blog, from Blogdrive to Blogspot1. And second of all, yang lebih, how should I say, lebih bersangkut paut, a question yang more relating to this rather important matter would be, why the change of writing style and approaching my readers from a different angle, kan?2 Hurm... and I suppose, thirdly, would of course be the question of, why should I even care about all these, about what people have got to say about my new blog sedangkan it is after all, my blog, I write, you read, kan?3 Hurmmm...

Well, semuanya, all three questions will be answered dalam this entry, right after you click "... Read more on this entry!"


From Blogdrive to Blogger - hurm... don't you ever wonder why? *pose pose garu² dagu... hurmmm...

Honestly la kan, actually akak memang dah nak buat entry WHY THE MOVE from Blogdrive to Blogger nih since day 1, tapi dengan day 1 nye pun tak pasti bila (of course officially it was on January 1st, 2008 - pun akak tak buat official juger, kan? Ops!), and also dengan kelam kabutnya akak dengan my life itself, maka, terbantut la harapan akak nak mengexplainkan why the sudden move from Blogdrive to Blogspot - sekaligus bila dah jadi lagu nih, ha, nah! HAMEK! Nak tak nak, kena la buat juger, kan? Hiks!

Why the change of blog, from Blogdrive to Blogspot1 - Al kesah kaedahnye lagu nih citernye... At one point lepas raya last year, when I was still dok dalam mood MALAS kat Blogdrive akak tu, kan... I was, on one day, sebok dok blog hopping; and the more blogs akan hopping, akak perasan, most of them kat Bloggers, instead of Blogdrive.

And from there akak sebok lah finding out more about Blogspot, dan comparekan dengan Blogdrive. With Blogspot, things are made up easier for the user, the bloggers I mean. Macam, banyaknye widgets and stuffs, and furthermore, with the new version of Blogger Beta, haiyoh deknons, you can not imagine betapa senangnye hidup nak memblogging (tu pun masih dok malas, ops!). Anyways, with the new Blogger Beta, akak noticed not just about layouts, widgets and stuffs - but, the simplicity all the features utk bloggers memblogging, membuatkan akak sangatlah tertarik yer; yerrr lah, if nak compared to Blogdrive itiew, itu susah ini susah, nak taruh gegambars from Flickr and Youtube pung MasyaAllah punye lah susah (maybe akak yang dinch hui the codes and what not - but still, susah lah! Ops!) - and plus, banyak bende in Bloggers yang bloggers can use up for free occay, as compared to Blogdrive, nak kena hapdet hapgrade bagai, mampos, duit lagi! Dah la sememangnye tgh sengkek, kan? Muahahah! And besides, I was like thinking mingking la kan, since 'new year' dah dekat, ala ala like, why not, a new blog, kan? :)

And selama sebulan dua juger la akak penat dok bersengkang mate buat codings itiew ini bagai, after one widgets to another, finally, I got the ball rolling kat Blogger dan finally turned my Blogdrive into an archive blog. Yer lah, Blogdrive akak la tempat dimana akak habiskan masa waktu and what not berblogging tak serik²; orang kalau blogging sehari 1 posting, so 1 year should be 365 postings la kan? Ini, akak, yang ado kat Blogdrive from April 1st 2005, sampai erm... sampai... sampai bila tatau? Mati la tua dan pelupa! Ops! Anyways, the point was that akak punye postings dah terlalu banyak (kereknye soundednye, yer? LOL!) so mrasalah akak jadikkan blog-arkib sajork, kan? Orang lain gigih nak ado 365 posting a year, akak sebok jer darab dua dan walla - total postings for one year juger, tak ke namanye Blogger Tak Serik²!? LOL!

So there you have it - WHY akak pindah from Blogdrive to Blogspot. Banyak features Blogspot/ Blogger yang Blogdrive tak leh nak compete with, percaya lah. Akak siap buat kajian terpeinchi ok (nampak sangat tak propah? LOL!). Jadi maka dengan itiew, it is (or should I say, WAS? Hurmmm) official that http://lea-laurielle.blogspot.com telah dengan rasminya (aiyoh! It is OFFICIAL dah, pastu DENGAN RASMINYA pulak - haiyoh! Tingtong tau akak cam nih!) dijadikan the current blog utk akak on January 1st, 2008 - mati la 16 hari delayed announcement yer? LOL! Owh and speaking of which, one might question - why lea-laurielle.blogspot and not lealaurielle.blogspot just like lealaurielle.blogdrive itiew, kan? Well; have you checked apo ado kat http://lealaurielle.blogspot.com??? Tarak ingatkah, before Blogdrive, di mana kah akak? Hiks! Bingo! Itu blog also dosi jadi Archive-Blog juger yer, just like Blogdrive akak. Of course, I could start blogging sane balik, tapi, busuk ah! Ops!

Now, moving on - AIYOH! Panjang la pulak yer entry nih. Baru jer feeling² nak buat pendek² - alih², ado? LOL! Anyways, we move on to the next question;

Why the change of writing style and approaching my readers from a different angle, kan?2 - Actually, akak pun tak pasti why the sudden change of writing style; maybe sebab akak was getting 'international' kots? Yer lah, dulu, akak jarang dapat visitors from over the seas ok. Lately semenjak dua menjak joined international profile personal sites nih, hehehehe makin menjadi² pulak la I suppose. And sampai lah akak di beri komen sebeginiew ruper, then only akak decided on something; on what eh? Tak per - bace komen² nih duliew... ;)
Anonymous BudakSyedOmaq said...

Kak Lea, saya ni pembaca setia blog akak sejak zaman blogdrive lagi. Apa yang saya tengok sejak tukaq pindah mai blogspot nie, blog akak kurang menyengat tak macam blog dulu lagi.

Akak, tolonglah kembali kepada stail mcm blog lama. Saya benar-benar rindukan cara penulisan dulu. Tolonglah saya. Apa perlu saya buat?


BudakSyedOmaq,
23
Jalan Sultanah, Loque Staque

Tuesday, January 15, 2008 8:02:00 PM MYT

Dan another one...
Anonymous BudakSyedOmaq said...

Akak, pepatah Melayu ada menyebut janganlah yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

Walaupun usaha akak membawa blog akak ke peringkat antarabangsa merupakan usaha murni yang wajar disokong oleh semua pihak, namun blog sebelum ini memaparkan kisah suka duka akak yang lebih 'real' di mata masyarakat. Ala-ala closer to the heart gitu.

Kira pembaca dapat connect lah.

Akak, tolonglah pertimbangkan rayuan saya. Saya yakin ramai lagi silent readers yang menyokong pandangan saya.

Wednesday, January 16, 2008 10:37:00 AM MYT

Kannn tudiah! Budak Syed Omaq nih dah dok dekat² umah akak ley? Entah² kenal tak? Hurmmm...

Anyways, tahniah yer dik non. You ols telah berjaya menampar nyedarkan mek agar tidak mengsia²kan apa yang dah ado, dalam mengejar sesuatuh yang baru. Thanks u ols. Ha, nih, akak dah 'kembali' dah kan? Suker? Suker tak? Hiks! (PS: Tapi kata² "Jgn sia²kan apa yang dah ado demi mengejar bende baru" tu - tak boleh dipraktikkan dalam semua hal yer, sekian! OPS!)

Tapi kau jgn feeling² pulak kerana kau akak kembali jadi lagunih, nah? Jgn pikir kata² penampar miew itiew telah mengsial-kembalikan wanita ini yer. Addinch you ols. Kata² u ols tu ala ala 5% jer. Selebihnye, akak percaya, that, erm, I ols lebih comfortable dalam gaya penulisan gini, which is more important la kan. I mean, whats the point akak penat pikir cemana nak tulis cara 'safe' walhal sebenarnye, akak like, couldn't give a sh*t kalau tulis tak safe pun, kan? So apa lah sangat nak bercoverinas and be someone somebody I am not, kan? Mrasa lah - so, erm, which brings me to the final q...

Why should I even care about all these, about what people have got to say about my new blog sedangkan it is after all, my blog, I write, you read, kan?3 - Kaedahnye, I should care lah if I want people to still enjoy what I write, kan? Remember, ... "In order for me to let people enjoy reading what I write, I must write from the heart..." kan Cik Senah? Maka, NORKIAH lah kite yer semua dengan my blog? Why NORKIAH? Ler, kan ke NOKIA - CONNECTING PEOPLE; maka NORKIAH = Nurlea's Blog - Connecting people, worldwide, tak gittu? ;)

Now skarangs akak nak kena lah pikir puler - cemana nak menten those international readers? Perlu ke setiap apa yang akan tulis sampai 3000 patah perkataan ditranslatekan ke Bahasa Ingglish Languaje? Mati la kompiter akak berasap pikirkan cemana nak puaskan hati semua; tak per tak per, I'll think of something... I always do... VOLKS! 5thE! I need helpo here!!! Hiks!


Print option:




BudakSyedOmaq said...  
Akak, terima kasih.
Bila baca tulisan kali ni, saya tergelak-gelak dengan gaya bahasa akak.

Barulah saya teringat membaca blog akak boleh menghilangkan tekanan. Macam ni baru lah lebih asli.

Syabas betaaa. Good luck with your international readers. ;)
Nurlea Laurielle said...  
Suker yer? Iyer? Hehehehe sker? Ha - skarang, bagi tau akak, dek non dok kat Jalan Day tang belah mana tatau???

*Mati la tetiber OFF topic! LOL!
Anonymous said...  
hhmmm tak aci
Nurlea Laurielle said...  
Motif tak adil? Alwiz tau! Hehehehe
Anonymous said...  
I voiced out my honest opinion few days back, tapi nan ado di treat macam jiran setaman u ols ini. Walaupun mek nih jiran di belakang rumah u ols je (tapi mek tipu).
Tak aci, mek dicarut...

(Merajuk mode on)meng-away-kan diri

P/S:
Just wanna share an alternative treatment for ur migraine. Have a try sebab lea selalulah sakit. (ehhhee tak merajuk pun, sat lagi lepas send nih mek nak merajuk giler membawa diri)

Pegang bahagian atas dahi dan baca doa2 kat bawa nih dan tiup dalam air yang dipegang dengan tangan kiri.

1.Al Fatiah
2.Selawat Shifa’
3.Surah Al Waaqiah; ayat 19 (baca 7 kali dengan 1 nafas)

Basahkan bahagian kepala sampai ke tengkok dengan air tadi tuh. Tunggu sampai air tuh kering sendiri tau jangan dilap. Ketika berbaring tuh, sentiasalah ingat Allah dengan baca;

Subhanallah walhamdulillahi wala illaha illallah huwallahuakbar

Kalau boleh sampai tertidur. Buat 2 kali sehari selama 3 hari berturut2.

Ohh….jangan buat rawatan di waktu malam atau petang takut selselma….sebagai tambahan (kalau nak buat) boleh guna kain putih kapas yang baru secukup untuk lilitan kepala. Ikat jangan ketat jangan longgar sangat. Selain tuh air tuh buat minum.

take care....

1...2...3....J merajuk.
Nurlea Laurielle said...  
Anonymous darling; thank you nah for that migraine-relief method itiew. Akak girangs! Nanti akak cubakan.

Yang pasal ur honest opinion yang tidak terlayan itiew - akak mintak ampun mintak maaf. Akak only human. Akak cuba nak puaskan hati semua pihak tapi itu la... tak terdaya tak termampu. U ols 'adik-jati' kah? Sebab kalau kes bab bab gaya penulisan itiew, its either adik jati or budaksyedomaq jer. Apa apa pun, honest opinion u ols amat dihargai, maaf kalau i didnt quite get the right way of showing. Maaf yer... ;)
Jati said...  
Jati ehhhh salah "adik Jati" missed the old Lea. “Old” ala2 kertu, volley? Hehehe

Jati pernah tulis pasal,how I admirer your writing ability yang full of exuberant energy and passion plus sincere itiew (waktu akak Lea sentap dulu).
hmmm tulislah lagu mana pun se"international" pun, cuma kadang2 tulis macam dulu juga.

Please do accept my apology ,if you might think that i didn’t respect the new you.

Good luck.

p/s: kalau adik merajuk lagi boleh dapat coklat tak?
Nurlea Laurielle said...  
Owhhhhh nak cekelat ehhh... heheheheh *terus grin jahat! Hahahah mati la evil laugh Volks! LOL!

Takper; lepas nih akan ade entry baru, mixture of the old (YER, akak kertu, akak sedar peredaran masa membuatkan umur meningkat, tak macam GINGER - kekal 25 tahun, mati la feeling! OPS!) and the new moi - ok la tu, kan?

Jati... CEKELAT yer? Hurmmm... cekelat LOLO, eh, LOLIPOP mau!? hahahahaha mati la kakaks!!!
Jati said...  
matilah lepas nih Jati terjangkit migraine, kena buka kamus dwi-bahasa pastu mengkelan sebab lolipop.

Miss A plus K, duit raya hari tuh pun dinch dapat lagi.inikan pula lolipop...

good luck
BudakSyedOmaq said...  
Kak Lea, where I live is not important. Emmm, dulu akak sebelum pi mrsm balik pulau sekolah mana? Kolej ka Syed Omaq? Ka Asma? Hihihihi.


Adik Jati boleh berkenalan?
Adik Jati said...  
kih...kih..kih...hmmmm cekelat dapat dak yang nak kenal2 nih?
Fish of Pisces @ 5th_E said...  
hik hik hik..... tu je i nak kata.. hik hik hik *giggling like nothing*
CapTaiN HooKeD said...  
QUOTING FROM LKY's COMMENT "Yang pasal ur honest opinion yang tidak terlayan itiew - akak mintak ampun mintak maaf. Akak only human. Akak cuba nak puaskan hati semua pihak tapi itu la... tak terdaya tak termampu."

STATEMENT "Akak only human". HAIYOO SELAMA INI JADI KELDAI KAH? matilamak laaarrrrriiiiii. Ginger selamatkan aku!!!
Nurlea Laurielle said...  
.."STATEMENT "Akak only human". HAIYOO SELAMA INI JADI KELDAI KAH? matilamak laaarrrrriiiiii. Ginger selamatkan aku!!!">>-<< I shall ignore such pathetic remark from u Hooksie for this time... u can do better than that! PS: Did I say "NOW akak only human?" please, try something else. u made me YAWN!
min yg innocent ;) said...  
connecting worldwide?
tetiba dok nampak color kuning dok toink2 di mana2. ekeke

p/s: yes, i miss ur ol' writing style.

oh ke nak kurang carut lebeh fitnah thn nie mek oi? *matila kene maki sat ni.

The Table Of Content

To show and hide the table of contents, please click on the following URL:

The Blog Posts

Displaying 2 postings per page; latest post on top