Dear Lea... - Relationship Issue

This entry will mark the beginning of a new segment - "Dear Lea" will be like one of the segments dalam my blog; it'll be like one of those entries yang Akak buat kat blog lama Akak dulu pasal menjawab soals soalans bagai mengenai "Fashion and Beauty" and all, ingat tak? Ha... pandei pon. (Dah sah sah sape yang tak hengat tu, tak gherti2 nak click memana link yang patut tu? Lalalalala!)

Now, Akak nak sambung lah buat segment tu kat dalam blog iniew. Anyone yang interested nak tanye pa per jer kat Akak, jgn segan silu - e-mail jer Akak dengan e-mail subject as "Dear Lea - (issue)", contoh... "Dear Lea - Relationship Issue"; dan when Akak said issues yer, ia boleh jatuh dalam kategori relationship, life, love, food, travel, fashion and beauty - u name it. Just e-mail sajork kat Akak, dan Akak akan cuba accommodate - ade pahe? Hehehe good.

DISCLAIMER: Any e-mails yang Akak terima in my inbox shall be treated very privately dan Akak takkan disclose pa per maklumat penting like e-mail addresses ke, name ke, ape ke - kalau ade pun, Akak dah edit tokok tambah mana yang patut bagi menjaga nama baik serta maruah si peng-e-mail ya... All e-mails yang Akak sharekan dalam segment ini adalah bagi tujuan untuk kita kongsi bersama, komen sama2, exchange thoughts and all - semuanya constructively yer. Kalau ade yang nak feeling2 nak pecah-belahkan konsep muafakat Akak ini, siap kau! Hahahaha! Dan Akak akan bagitau macam kes dulu2 jugak - when u guys e-mail kat Akak, jgn just harap Akak reply e-mail tu. Check2 same dalam blog nih; Akak mungkin tak reply e-mail tapi Akak akan buat entry terus. Tapi, kalau ade yang dinch mau masalah, soalan, kesahnye dishare-warekan dalam blog Akak, Akak akan balas dalam e-mail (based on experience Akak from the past, ado 10 e-mails Akak terima, satu or dua sajork yang tak kasik Akak blogkan... I wonder why? Bukannye Akak include nama, e-mail, phone number, IC/ International Passport details bagai, kan? OPS!)

Now dalam this 1st edition memang Akak nak menjawab e-mail seseorang itiew; contentnye, nih ha, ado kat dalam image Akak included bawah iniew.


And so... referring to the issue e-mailed by "Wanting... but confused"... (PS: Actually, before Akak lupa, Akak need to say Thanks to "Wanting... but confused" iniew sebab gara2 e-mail dia la mencetus-cetas idea Akak nak buat segment yang Akak used to do in my old blog nih kembali dalam this new blog! Hiks! Thanks u ols! Ops!)

Dearest "Wanting... but confused"...

Thanks for the e-mail; and regarding this issue, or should I say issue'S', kan? Yer lah, nengok bebetul - it's not one, but two issues actually... Hiks... Hmmm 1stly, about the guy is still studying katanya, and 2ndly, pasal the 17 years age-gap relationship... To me, I don't see any issues pun to begin. Dimana ada kemahuan, disitu ada jalannya. Like, try to see things, positively, constructively.

1stly, issue pasal dia study lagi. Don't you think by having you in his life, you boleh tolong tgk2kan his studies? Having a relationship is not just about sex ke, hanging out ke, partying ke, being together ke ape ke - kesah saling ambil berat dan tolong menolong juger penting. You're a professional, in your early 40s katanya ye? Ha... I'm sure like the Malay proverb's yang berkata... "... makan garam lebih lama" and that kindda thingy, right? Yes - u ols dah berpengalaman in life. Don't you think he'd be even ok and would be somewhat better if guided by you?

And about the 17 years age-gap issue... 17... apa tu? Those are just digits la bang... what counts is what you have in your heart and what you have in your mind. If the two of you can work things out, go through these obstacles and challenges in life and relationship, don't you think the two of you would go far and can make dreams a reality? Alah, lets just assume u ols nih 40 years old, on the dot. 17 years...? That would make him, 23 years old? Alah... 23 - ok la tu bang. Janji bukan budak MINOR bang - kira dah ok la tu. Kalau bawah 18 tahun, AKAK rotan ko kang! Hiks!

But having said that la kan, ade jugak yang harus kita ingat2kan dan berpada2. Orang muda, darah muda - aiyoh. You should know la kan. Takot depa cepat bohsan ke, 'Unfaithful' ke ape ke, kan... Am not giving ideas tau, cuma niat minta u ols kalau nak proceed, berpada2lah... That's why it is essential that YOU take control of everything and make sure you guys talk a lot. From your e-mail, you made me and the readers understand that this guy is very easy going and can communicate well with you. All problems can be solved if we get to the bottom/ root of it - and that can be achieved when we sit down and have a heart to heart, eye to eye talk...

So "Wanting... but confused", common, issues yang you cuba bring up, I'm sure you can tackle it easily, tak dengan gaya cara Akak, maybe you have your own ways... I'm sure...

Cuma... Akak nak tanye jer - why the doubt? Don't you want it badly? :) Enuff said... think about it, and hope that you shall find what's best for you. Akak and fellow readers yang akan mengomen entry nih nanti can just cakap cakap cakap jer - tapi hujung pangkalnye nanti, penentu-decidenye nanti, ialah... you yourself... Good luck!
Tudiah! Gigih nih! Sape2 yang ade anything to share/ comment/ exchange thoughts ke ape ke, please please... do comment nah?


Print option:




Lee Novotny said...  
Alahai abang oii go with the flow je lah... no need to chintan chintun now... hisaplah madu ittew sepuas puasnya...bila dah setahun lebih ke hapa bersama, hah, ikut sker hatilah ye dok..nak stay ngans epah kah atau nak dibuangs epah ittew?? hehehehh **matilaaa jawapan kasar!

Y ahmponnn Lea, mak jadik tukang jawab jap..ops!

p/s heyy dah dapat anak ikan tuh, syukur je lah (syukur, leyyy???)
Nurlea Laurielle said...  
Tudiah! Bila mak hayam Europe dah bersuara! Mati lah nasihat bernas membawa muafakat keberkatan bersama yer? *Lari masuk sawana thermos dahuliew... lalala
Isis Natasha said...  
aiyoo
this is so like my housemate nye issue
heis the young guy manakala the bf is the older guy
at first meks ala ala macam erm .. adinch jew kan cosperbeaan usia
but lepas that getah sekerap belikan i Guess heels for my birthday, I just in love with my roomate's bf. my blessing for both of them.
Nurlea Laurielle said...  
Hahaha isis - macam kesial perangai mengikis, KAN!? Hahahahah!

The Table Of Content

To show and hide the table of contents, please click on the following URL:

The Blog Posts

Displaying 2 postings per page; latest post on top